Uitrusting

marmer functies marmer wapens marmer kampement

Lorica segmentata

1307MVF3-00272

De Lorica segmentata is een Romeins type borstharnas dat in de tweede helft van de eerste eeuw na Christus in zwang kwam.

Het bestond uit stroken staal die met bronzen gespen aan elkaar waren bevestigd. Het kwam tot de heupen en beschermde alleen de borst. Door de opbouw bood de lorica segmentata een relatief grote bewegingsvrijheid en hij was minder moeilijk te produceren dan de lorica hamata, de maliënkolder die voordien in de Romeinse legioenen gebruikelijk was. Dit harnas woog ongeveer 9 kilo.

——————————————————————————————-

Lorica hamata

1307MVF3-00233

Een lorica hamata is een maliënkolder die door de Romeinse miles werd gedragen vanaf de republikeinse tijd en is waarschijnlijk een Keltische uitvinding. De lorica hamata is gemaakt van stalen ringen met een diameter van ongeveer 7 mm en biedt een goede bescherming, terwijl de bewegingsvrijheid nauwelijks wordt beperkt. Er zijn diverse typen bekend, voor diverse doeleinden.

In het begin van de 1e eeuw n.Chr. werd dit borstharnas in de legioenen vervangen door de lorica segmentata, die niet alleen makkelijker te produceren en te onderhouden was, maar voor de zware infanterie ook een betere bescherming biedt. De maliënkolder bleef tot in de late 3e eeuw n.Chr. de bepantsering van de auxilia, de hulptroepen van het Romeinse leger. Na die tijd werd de maliënkolder weer het algemene pantser van het Laat-Romeinse leger, maar dan in een zwaardere uitvoering met lange mouwen en een lengte tot boven de knie.

functioneel: De lorica hamata diende vooral om een slag of houw beweging te dempen, een steek beweging zou de ringen doen opengaan. De ringen alleen gaan nooit alleen een slag of stoot kunnen tegen houden, daarom werd er een subarmalis onder het harnas gedragen. Deze werd samengesteld uit verschillende lagen linnen en/of vilt. Waarschijnlijk zullen er ook gewatteerd zijn geweest met schapenvacht en dergelijke. Boven op het harnas waar zich de schouders bevinden werd vaak een extra laag maliën aan gebracht om slagen op te vangen.

——————————————————————————————-

Lorica squamate

1307MVF3-00239

Een Lorica squamata is een door de Romeinse soldaten ten tijde van de Romeinse Republiek gedragen beschermend schubbenpantser (het Latijnse squama betekent schub). Het bestond uit kleine overlappende metalen plaatjes die op een opgevuld linnen of mogelijk leren hemd waren genaaid. Het schubbenpantser was de opvolger van het kuras of borstharnas (lorica musculata), dat wel als ceremonieel kledingstuk in gebruik bleef. De Romeinen zijn overigens niet de uitvinder van dit pantser. Reeds in de bijbelwordt over een dergelijk pantser gesproken en in het oude Egypte was dit type pantser ook in gebruik. Het schubbenpantser werd in de keizertijd grotendeels vervangen door de maliënkolder (lorica hamata), die in de 1e eeuw weer werd opgevolgd door een borstharnas bestaande uit stalen stroken (lorica segmentata). Overigens bleef het schubbenpantser gewoon in gebruik, naast de andere varianten.

——————————————————————————————-

Scutum

wig

Een scutum is het schild waarmee de Romeinse soldaat (legionair) zich beschermde tegen de vijand. Het kon vervaardigd zijn uit onder andere hout, vlechtwerk, metaal, brons of een combinatie.

Het uiterlijk van het scutum was nogal typisch. Het was afgebogen zodat bijna alle kanten van het lichaam beschermd en ‘afgedekt’ konden worden. De kleur kon uiteraard verschillen, maar meestal werd het schild rood geschilderd met daarop gele adelaarsvleugels en meestal ook de naam, symbolen (tekeningen als bijvoorbeeld de stier of een ander dier waarmee het legioen gelinkt was) en het nummer van het legioen waartoe de legionair behoorde.

——————————————————————————————-

Cingulum militare

1307MVF3-00150

De Cingulum militare was een versierde riem die door de romeinse soldaten rond de middel werd gedragen. Aan deze riem konden de pugio (dolk) en de gladius (zwaard) gehangen worden. Op de voorzijde van de riem zijn leren stroken bevestigd met daaraan metalen plaatje die geluid maken zodra je loopt. Er wordt gedacht dat deze leren stroken puur psychologisch voor de soldaat zijn zodat hij het gevoel heeft dat hij daar beschermd is.

——————————————————————————————-

Cassis

clip_image002

De cassis is de helm van een Romeinse miles of officier. De oudst bekende voorbeelden zoals die in het Römisch-Germanisches Zentralmuseum in Mainz zijn echter niet Romeins maar Keltisch en dateren uit de tweede eeuw voor Christus. In de Republikeinse tijd wordt deze helm, in verschillende varianten, in het Romeinse leger ingevoerd en in de keizertijd is deze helm algemeen gebruikelijk.

Omdat de cassis vele varianten kent, kunnen vondsten niet alleen gebruikt worden voor een datering, maar kunnen ze soms ook uitsluitsel geven over het legioen waartoe ze behoren. Als hoofdtypen gelden de Imperisch Gallische en de Imperisch Italische stijl die elk weer onderverdeeld zijn in een groot aantal varianten.

De cassis van centurio’s was uitgerust met een (overdwars geplaatste) pluim, die het voor de milites makkelijker maakte deze in het gedrang van een veldslag te onderscheiden.

——————————————————————————————-

Tunica

SAM_1761

Mannen en vrouwen in het Romeinse Rijk droegen een tunica. De tunica was een lang kledingstuk van linnen, wol of katoen dat rond het middel met een gordel was vastgesnoerd. Bij de mannen hing de tunica op de knie, maar voor de vrouwen was deze langer. Tot aan de opmars van het katholicisme was de tunica voor mannen de enige onderkleding: daaronder was men naakt. Pas laat in de geschiedenis, tijdens de kerstening, werd onder de tunica door de mannen een lendendoek (kruisloze heupbedekking) of een soort broek gedragen. Vrouwen droegen ook nog een borstlap, vastgemaakt met een mantelspeld of fibula. De tunica die de vrouwen droegen werd soms ook wel stola genoemd. Het eenvoudige volk dat alleen een tunica droeg, werd Tunicati genoemd.

Tot welke rang de mensen behoorden, was gemakkelijk te zien aan hun kleding. De verschillende Romeinse kledingstukken waren heel eenvoudig: de tunica reikte tot aan de knieën of kuiten en was bij de hogere standen versierd met een purperen strook, clavus genoemd. Deze was breed voor de senatoren en smaller voor de equites.

——————————————————————————————-

Caligae

447px-Caligae_with_nails

Caligae waren zware sandalen waarop de Romeinse legionairs liepen. Deze waren voorzien van uit drie lagen rundleer bestaande zolen die met 80 tot 90 ijzeren spijkers met ronde koppen (clavi) waren bezet. De bovenste laag van de zool liep door als bovenzijde van het schoeisel. Het geheel was aan de bovenzijde en bij de hak aan elkaar genaaid. De caligae werden door middel van een lange leren riem gesloten.

De Romeinen marcheerden op hun caligae door heel Europa.

——————————————————————————————-

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Romeinse_Rijk